Inkscape instructies

Hoe maak ik een bestand wat de lasersnijder kan lezen?

Kies welke grootte materiaal je wilt gebruiken. Dit bestand bevat de marges waarbinnen je tekening moet vallen en de juiste kleuren die je kunt gebruiken. (rechter muis -> Save link as..)

Mini plaat Halve plaat Hele plaat
Mini plaat (150x150mm) Halve plaat (300x300mm) Hele plaat (600x300mm)

Snijden

Dit zijn de omtreklijnen van de vormen die je uit wil snijden. Dit bestaat uit ‘paths’ of ‘shapes’.
Snijlijnen in RGB Rood
De lijndikte moet worden ingesteld op 0.01mm en de kleur moet RGB rood worden. Let er op dat het kleurmodel RGB is.

Vector graveren

Dit is eigenlijk hetzelfde als het snijden, alleen gaat dit niet door het materiaal heen. De machine markeert het als een tekening.

Ook hier moet de lijndikte weer op 0.01mm staan. De kleur hiervoor is RGB blauw. Let wederom op dat het kleurmodel RGB is.

Raster graveren

Alle vlakken worden gegraveerd. Door gebruik te maken van grijstinten heb je controle over de diepte. Gemiddeld genomen is lichtgrijs (RGB – 230,230,230) het minst diep en zwart (RGB – 0,0,0) het diepst. Alle grijstinten daartussen zorgen voor diepteverschillen door dithering. Gradients van zwart naar wit worden ook zo geïnterpreteerd door de machine.

Plaatjes, BMP, JPG etc worden via dithering omgezet naar een grijswaarde afbeelding. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor vlakken. Zwart het diepst en wit wordt niet gegraveerd.

Volgorde

De machine heeft een optimale snij volgorde. Normaal gesproken graveert hij eerst, daarna snijdt hij de vormen van binnen (klein) naar buiten (groot) uit. Hier hoef je geen speciale kleuren of iets dergelijks te gebruiken, dit gebeurt automatisch. Mocht je hier zelf meer controle over willen hebben is dat mogelijk door meerdere kleuren te gebruiken uit het palet.
De kleuren worden in de volgende volgorde afgewerkt:

Omschr. ZWART ROOD GROEN GEEL BLAUW MAGENTA CYAAN ORANJE
RGB 0-0-0 255-0-0 0-255-0 255-255-0 0-0-255 255-0-255 0-255-255 255-128-0

Hierna kan je handmatig de te graveren onderdelen zwart vullen, de binnenste snijlijnen rood, de snijlijnen van de iets grotere onderdelen groen enz.

Tekst

Om letters te gebruiken moeten ze omgezet worden naar ‘paths’.

Doe dit op het einde omdat je de tekst later niet meer kan aanpassen. De tekst is dan te snijden door de stroke dikte op 0.01mm te zetten en deze RGB rood te maken of RGB blauw te maken om hem te vector graveren.
Wil je de tekst als vlakken laten graveren moet je deze met zwart of een grijstoon vullen.

Raster afbeeldingen naar Vector afbeeldingen

Raster afbeeldingen kunnen alleen gegraveerd worden. Wil je deze uitsnijden zal je raster afbeelding (JPEG, BMP, PNG, TIFF etc.) omgezet moeten worden naar een vector lijntekening.
Met Inkscape kan dat vrij eenvoudig door de afbeelding te selecteren en op ‘Trace Bitmap te klikken.

Let op!: De originele afbeelding staat nog achter de vector afbeelding. Zorg dus dat je deze verwijdert.
Om de vorm nu uit te snijden moet de afbeelding geen ‘fill’ hebben en de stroke RGB rood met 0.01mm lijndikte zijn zoals bij het snijden uitgelegd staat. Voor vector graveren geldt hetzelfde maar dan met een RGB blauwe kleur.

Dubbele lijnen

Het kan gebeuren dat er dubbele lijnen ontstaan na het tracen van objecten. Controleer dit altijd om zeker te zijn dat ze niet dubbel gesneden worden. Hierdoor kan je werk extra zwart worden en zijn de snijkosten dubbel. Normaal gesproken zijn deze te herkennen aan een donkerdere kleur dan enkele lijnen. Mocht alles dubbel staan is het lastiger te zien. Voor de zekerheid kan je er 1 selecteren en verwijderen. Zit er nog een lijn onder dan heb je dubbele lijnen en kan je de rest ook verwijderen.

Een vaker voorkomend probleem is dat vormen tegen elkaar getekend zijn. Zoals bijvoorbeeld twee vierkanten die dus een zijde delen. Ook dit wordt door de machine 2x gesneden wat de kwaliteit van het snijwerk verminderd en de machine beschadigd.
Je kan dit oplossen door het volgende te doen. Selecteer een van de twee overlappende objecten.
Converteer deze naar krommen door te klikken op: Path ->Object to Path

Gebruik het ‘edit paths by nodes’-gereedschap om een van de twee hoeken van de dubbele lijn te selecteren. Klik daarna op de ‘break path at selected nodes’ knop. Herhaal deze stap voor het andere hoekpunt van de lijn.

Nu kan je de lijn selecteren. De hoekpunten krijgen dan een gele rand. De lijn kan je vervolgens verwijderen door op delete de drukken.

Herhaal deze stappen totdat alle dubbele lijnen verdwenen zijn.

Bestand opslaan

Het bestand moet opgeslagen worden als EPS.
File -> Save As…

Je kan de standaard instellingen laten staan. Mocht het zijn dat je ‘rasterization’ gebruikt, zet deze dan op 150 dpi. Mocht je je text nog niet omgezet hebben naar paths kan je dit ook bij het opslaan aangeven.

Gefeliciteerd! Je bestand is klaar om gesneden te worden. Stuur deze per mail naar info@easy-laser.nl om een offerte op te vragen per e-mail.