CorelDRAW instructies

Hoe maak ik een bestand wat de lasersnijder kan lezen?

Kies welke grootte materiaal je wilt gebruiken. Dit bestand bevat de marges waarbinnen je tekening moet vallen en de juiste kleuren die je kunt gebruiken.

Mini plaat Halve plaat Hele plaat
Mini plaat (150x150mm) Halve plaat (300x300mm) Hele plaat (600x300mm)

Snijden

Dit zijn de omtreklijnen van de vormen die je uit wil snijden. Dit bestaat uit lijnen of shapes.

De lijndikte moet worden ingesteld op Haarlijn en de kleur moet RGB rood. Let er op dat het kleurmodel RGB is. Je kan ook de swatches downloaden die je in kan laden in CorelDRAW. Je hebt dan automatisch de juiste kleuren in het kleurenpalet staan.
strokecutRgb

Vector graveren

Dit is eigenlijk hetzelfde als het snijden, alleen gaat dit niet door het materiaal heen. De machine markeert het als een tekening.

Ook hier moet de lijndikte weer op Haarlijn staan. De kleur hiervoor is RGB blauw. Let wederom op dat het kleurmodel RGB is.

Raster graveren

Alle vlakken worden gegraveerd. Door gebruik te maken van grijstinten heb je controle over de diepte. Gemiddeld genomen is lichtgrijs (RGB – 230,230,230) het minst diep en zwart (RGB – 0,0,0) het diepst. Alle grijstinten daartussen zorgen voor diepteverschillen door dithering. Gradients van zwart naar wit worden ook zo geïnterpreteerd door de machine.Plaatjes, BMP, JPG etc worden via dithering omgezet naar een grijswaarde afbeelding. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor vlakken. Zwart het diepst en wit wordt niet gegraveerd.

Volgorde

De machine heeft een optimale snij volgorde. Normaal gesproken graveert hij eerst, daarna snijdt hij de vormen van binnen (klein) naar buiten (groot) uit. Hier hoef je geen speciale kleuren of iets dergelijks te gebruiken, dit gebeurt automatisch. Mocht je hier zelf meer controle over willen hebben is dat mogelijk door meerdere kleuren te gebruiken uit het palet.
De kleuren worden in de volgende volgorde afgewerkt:

Omschr. ZWART ROOD GROEN GEEL BLAUW MAGENTA CYAAN ORANJE
RGB 0-0-0 255-0-0 0-255-0 255-255-0 0-0-255 255-0-255 0-255-255 255-128-0

Hierna kan je handmatig de te graveren onderdelen zwart vullen, de binnenste snijlijnen rood, de snijlijnen van de iets grotere onderdelen groen enz.

Tekst

Om letters te gebruiken moeten ze omgezet worden naar krommen.

Doe dit op het einde omdat je de tekst later niet meer kan aanpassen. De tekst is dan te snijden door de stroke dikte op haarlijn te zetten en deze RGB rood te maken of RGB blauw te maken om hem te vector graveren.
Wil je de tekst als vlakken laten graveren moet je deze met zwart of een grijstoon vullen.

Raster afbeeldingen naar Vector afbeeldingen

Raster afbeeldingen kunnen alleen gegraveerd worden. Wil je deze uitsnijden zal je raster (bitmap) afbeelding (JPEG, BMP, PNG, TIFF etc.) omgezet moeten worden naar een vector lijntekening.
Met CorelDRAW kan dat vrij eenvoudig door de afbeelding te selecteren en op ‘Bitmaps’ -> ‘Bitmap overtrekken’ en de gewenste optie te klikken.

Let op!: De originele afbeelding staat nog achter de vector afbeelding. Zorg dus dat je deze verwijdert.
Om de vorm nu uit te snijden moet de afbeelding geen ‘fill’ hebben en de stroke RGB rood met lijndikte Haarlijn zijn zoals bij het snijden uitgelegd staat. Voor vector graveren geldt hetzelfde maar dan met een RGB blauwe kleur.

Dubbele lijnen

Het kan gebeuren dat er dubbele lijnen ontstaan na het tracen van objecten. Controleer dit altijd om zeker te zijn dat ze niet dubbel gesneden worden. Hierdoor kan je werk extra zwart worden en zijn de snijkosten dubbel. Normaal gesproken zijn deze te herkennen aan een donkerdere kleur dan enkele lijnen. Mocht alles dubbel staan is het lastiger te zien. Voor de zekerheid kan je er 1 selecteren en verwijderen. Zit er nog een lijn onder dan heb je dubbele lijnen en kan je de rest ook verwijderen. CorelDRAW geeft nog een hint. Als je alles selecteert en je ziet geen vierkantjes op de losse onderdelen dan zijn deze dubbel.

Een vaker voorkomend probleem is dat vormen tegen elkaar getekend zijn. Zoals bijvoorbeeld twee vierkanten die dus een zijde delen. Ook dit wordt door de machine 2x gesneden wat de kwaliteit van het snijwerk verminderd en de machine beschadigd.
Je kan dit oplossen door het volgende te doen. Selecteer een van de twee overlappende objecten.
Converteer deze naar krommen door te klikken op: Schikken -> Naar krommen converteren

Gebruik het ‘vormgereedschap’ om een van de twee hoeken van de dubbele lijn te selecteren. Klik daarna op de ‘Kromme breken’ knop. Herhaal deze stap voor het andere hoekpunt van de lijn.


Om deze lijn vervolgens te kunnen verwijderen moet de vorm eerst gebroken worden.

Nu kan je met het selectiegereedschap de lijn selecteren. Deze kan je verwijderen door op delete te drukken.

Herhaal deze stappen totdat alle dubbele lijnen verdwenen zijn.

Bestand opslaan

De versie die wij gebruiken is CorelDRAW X3. Dus save je file als versie 13.0.
Bestand ->Opslaan als…Gefeliciteerd! Je bestand is klaar om gesneden te worden. Stuur deze per mail naar info@easy-laser.nl om een offerte op te vragen per e-mail.